Taaislijmziekte (cystic fibrosis)
Taaislijmziekte (ook wel bekend als cystic fibrosis of mucoviscidose) is een ernstige, chronische ziekte die vooralsnog niet te genezen is. Er is gelukkig veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandeling van de ziekte. Met als gevolg dat het veel beter bekend is welke genetische varianten van de ziekte voorkomen en hoe de ziekte beter behandeld kan worden. In de nabije toekomst is er nog een (veel) betere behandeling mogelijk.
Taaislijmziekte
Taaislijmziekte is één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Bij mensen met taaislijmziekte werken de in de cel aanwezige zoutkanaaltjes, niet of minder goed. Daardoor is het slijm in de organen dikker dan normaal. Daardoor kunnen er (grote) problemen optreden in diverse organen, vooral in de longen en darmen. Omdat infecties in de luchtwegen door het taaie slijm makkelijk kunnen optreden, treedt na verloop van tijd vaak longschade op. De toenemende schade aan de longen beperkt de gemiddelde levensverwachting van mensen met taaislijmziekte. Vaak is op den duur een longtransplantatie nodig, maar komt helaas niet altijd op tijd. In Nederland hebben circa 1.500 mensen taaislijmziekte.
Naar een betere behandeling
Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandeling van taaislijmziekte. Zo is er veel meer bekend geworden over de genetische achtergrond van de ziekte. Het artikel over genetische varianten behandeld de meest voorkomende varianten van taaislijmziekte. Door onderzoek is de ziekte vandaag de dag beter dan vroeger te behandelen. Het voorkomen en bestrijden van infecties speelt hierin een belangrijke hoofdrol. In het artikel over hygiëne wordt verteld over welke maatregelen zinvol zijn en welke niet. In het artikel over toekomstige medicijnen en therapieën wordt een doorkijkje naar de toekomstige behandeling gegeven.